Eiwitrijke recepten binnen een koolhydraatarm dieet

24 Okt Eiwitrijke recepten binnen een koolhydraatarm dieet

Eiwitrijke recepten zijn steeds meer in opkomst. Maar veel mensen vallen op dit moment juist af met een koolhydraatarm dieet. Gaan eiwitrijke recepten samen met een koolhydraatarm dieet? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
Wie zich goed verdiept heeft in een koolhydraatarm dieet, zal weten dat eiwitrijke recepten prima in een dieet passen. Overstappen van een koolhydraatarm dieet naar een eiwitdieet is dan ook geen grote opgave. Het verschil is nihil en het effect is ongeveer gelijk. Je zou bijna kunnen zeggen dat koolhydraatarme recepten en eiwitrijke recepten hetzelfde zijn. Maar er is wel een belangrijk verschil: eiwitten benaderen het vanuit het opbouwen van spieren, terwijl koolhydraatarme recepten het benaderen vanuit het verbranden van vet middels het eten van minder koolhydraten.

Afvallen met koolhydraatarm dieet

Een koolhytdraatarm dieet gaat uit van het minderen van koolhydraten en dan met name die koolhydraten die ervoor zorgen dat je lichaam sneller vet aanmaakt. Deze koolhydraten komen doorgaans voor in producten die ook weinig eiwitten bevatten. Anders gezegd, je valt met een koolhydraatarm dieet vaak ook af doordat er meer eiwitten in deze gerechten zitten. Je krijgt zodoende veel energie binnen en kan dus heel veel dingen gewoon blijven doen, zonder je aan te hoeven passen.

Wat zijn eiwitrijke recepten?

Eigenlijk is het heel simpel: eiwitrijke recepten zijn recepten die boordevol eiwitten zitten. Het zijn vaak recepten op basis van ei, vlees en vis en bepaalde groenten. Je zal merken dat er veel noten en zaden verwerkt worden in eiwitrijke recepten en ook dat vlees, vis en ei op veel manieren aanwezig is. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van groenten. Maar in eiwitrijke recepten is nauwelijks tot geen plaats voor suikers. Daar ligt dan ook de grote overlap met koolhydraatarme recepten. Want ook in koolhydraatarme recepten wordt het gebruik van koolhydraten tot een minimum beperkt.

Wie gebruiken eiwitrijke recepten?

De meeste sporters die willen groeien in spiermassa of die de wens hebben om droog te trainen, hebben baat bij eiwitrijke recepten. De eiwitten uit deze voeding zorgen namelijk voor het sneller herstellen van spieren en het sneller opbouwen van nieuwe spieren. Droog trainen, meer spiermassa, betere conditie, meer energie, meer uithoudingsvermogen zijn allemaal gevolgen van een goede eiwitrijke maaltijd. Deze eiwitrijke recepten worden door sporters vaak gegeten in een streng dieet. Het doel is om veel eiwitten binnen te krijgen en die in de sportschool om te zetten in spieren. Dat werkt heel goed, want spiermassa verbrandt op zich ook weer vet. Droog trainen is dus niet moeilijk. Maar als vet verbrand wordt door eiwitten, betekent dat ook dat vetmassa sneller verbrand wordt.

Vet verbranden met eiwitrijke recepten

Spieren verbranden vet. Als het niet je doel is om heel sterk te worden, maar je wil wel afvallen, kun je spiermassa opbouwen. De spieren zullen namelijk continu behoefte houden aan energie. Die energie halen ze uit voeding. Je kunt dus blijven eten zonder aan te komen, maar ook minder eten en afvallen. Het is mogelijk om met behulp van eiwitrijke recepten in zeer korte tijd heel veel vet te verbranden. Het effect wordt alleen maar versterkt door het opbouwen van spiermassa, omdat je op die manier blijft voorzien in energie.

Koolhydraatarm dieet en eiwitrijke recepten

Het mag duidelijk zijn: eiwitrijke recepten kunnen zeker een toevoeging zijn binnen een koolhydraatarm dieet. Er is veel overlap in koolhydraatarme gerechten en eiwitrijke voeding, maar het doel is anders. Eiwitten helpen spiermassa op te bouwen en kunnen dus helpen om sterker te worden en droog te trainen, terwijl koolhydraatarme voeding er veel meer op gericht is om af te vallen. Maar afvallen is met stevige spieren natuurlijk net zo goed mogelijk en prima haalbaar met eiwitrijke recepten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.